Ce spune religia creștină despre pomana de 40 de zile?

Parastasul de 40 de zile este cel mai important în pomenirea morților, potrivit religiei creștine și are o însemnătate deosebită, fiind un prilej de aducere aminte și reînviere a memoriei celui plecat dintre noi.

De obicei, la împlinirea acestui termen, pe lângă liturghie, se face slujbă și la mormânt și se ține masa de “bogdaproste”. Tot atunci se împart hainele celui decedat, iar în numele lui se fac milostenii. 

Pomenirea celui decedat se poate face și doar ducându-se colivă, vin și colac la mormânt, unde preotul va face o slujbă scurtă și va stropi mormântul cu vin. 

Semnificația religioasă

Importanța acestei pomeniri izvorăște din obiceiuri vechi însemnate în Biblie: în a 40-a zi de la deces se hotărăște starea vremelnică a celui decedat, iar prin pomeniri și milostenii în numele celui plecat dintre noi se caută îndurare la Dumnezeu pentru sufletul lui și se cere pentru el milă în partea cealaltă.

Parastasul este o slujbă religioasă făcută pentru pomenirea celor morți, însă în vorbirea curentă poate descrie și praznicul organizat după o astfel de slujbă. În limbaj bisericesc, este denumit panahidă sau panihidă.

Parastasul de 40 de zile se face în amintirea Înălțării Domnului la cer, care a avut loc la 40 de zile de la Înviere. De obicei, are loc înaintea de împlinirea acestui termen, în special dacă termenul de 40 de zile pică într-o zi în care nu se pot face pomeni.

Ce se aduce la biserică la pomana de 40 de zile?

Pentru slujba se vor duce la biserică vin, colivă, lumânări, un colac din care preotul va rupe o bucățică și o va așeza pe icoană, iar din colac va împărți bucăți și rudelor, haine ale decedatului care urmează să fie împărțite și vor fi binecuvântate cu o rugăciune din Molitfelnic, precum și icoana care a stat pe pieptul celui plecat dintre noi.

Cu ocazia parastasului de 40 de zile se vor da de pomană haine, dar și alte obiecte ale decedatului. Indiferent dacă celui pentru care se face slujba îi plăcea mai mult mâncarea “de dulce” (carne), dacă parastasul este în perioadă de post se va împărți doar mâncare de post.

Se pot împărți, în număr par – câte 6, 12, etc. – și farfurii, pahare, linguri, după posibilități. Toate ce urmează să fie împărțite vor fi binecuvântate de preot într-o slujbă specială.

Ce se aduce la cimitir?

Cu ocazia parastasului de 40 de zile, poate fi ridicată crucea de piatră la mormânt, însă asta se poate face și la un an de la deces. 

Dacă se ridică crucea de piatră, cea de lemn rămâne la mormânt până putrezește. Noua cruce va fi sfințită de preot printr-o slujbă.

Pentru această slujbă, la cimitir se aduce un vas cu apă, busuioc, tămâie, lumână, colivă și vin roșu.

Scroll to Top