Cu ce flori să mergi la priveghi sau inmormantare?

Florile pentru priveghi sau înmormântare prezintă o semnificație aparte. Ele pot să transmită un mesaj și este de preferat să alegem un buchet sau o coroană funerară potrivită. Orice aranjament floral care exprimă regretul față de cel plecat dintre noi este un ultim gest de apreciere și respect.

Odată cu decesul unui om, înaintea înmormântării, are loc priveghiul decedatului.

Priveghiul durează două nopți și trei zile și este ultima ocazie în care familia, prietenii și apropiații celui decedat se adună pentru ultima oară alături de el, înainte de înmormântare. 

În trecut, priveghiul avea loc, de obicei, acasă, iar apropiații celui decedat veneau pentru a-și exprima regretul, a-l petrece pe ultimul drum, a-și lua rămas bun și a se ruga pentru el. Mai nou, potrivit legislației în vigoare, priveghiul nu mai poate fi organizat acasă din motive sanitare.

Există o serie de obiceiuri care trebuie urmare când vine vorba de priveghi. Spre exemplu, la un priveghi nu se invită persoane. Oricine poate să vină. Nu este o obligație, însă în special în cazul familiei și prietenilor apropiați prezența la priveghi este o obligație nescrisă. Totodată, cei care vin la priveghi ar trebui să fie prezenți și la înmormântare. 

La un priveghi se merge îmbrăcat în haine de culoare închisă, iar salutul folosit este “Dumnezeu s-o/să-l ierte”.

După priveghi va avea loc înmormântarea. Slujba va fi oficiată de preot, iar înhumarea se va face în prezența acestuia. Ulterior, va avea loc pomana, indiferent că este vorba de o masă oferită invitaților la înmormântare sau oferirea de pachete de alimente.

La priveghi, cât și la înmormântare, se păstrează o atmosferă demnă, fără a se face glume sau a se râde. 

Buchete și coroane de flori la priveghi și înmormântare

Și la priveghi, nu doar la înmormântare, pot fi aduse buchete de flori, coroane funerare, jerbe în diferite forme sau coșuri cu flori. Toate aranjamentele florale aduse vor fi expuse la priveghi și la înmormântare.

Buchetele sau coroanele funerare pot fi realizate din mai multe feluri de flori și există diverse semnificații în funcție de floare sau culoarea ei. 

De obicei, se aleg nuanțe mai intense dacă cel decedat este bărbat și nuanțe deschise pentru o femeie. Spre exemplu, culoarea roșie este potrivită pentru aranjamentele florale destinate bărbaților, iar culoare alb pentru cele destinate femeilor.

Vârsta poate reprezenta un alt factor pentru alegerea florilor potrivite pentru priveghi. Pentru copii, tineri și adulți se pot folosi trandafiri sau garoafe, iar pentru persoanele în vârstă se pot folosi crini sau orhidee, însă acestea nu sunt niște reguli impuse, fiecare fiind liber să aducă ce flori consideră de cuviință.

Este important ca florile aduse, indiferent de forma de prezentare, să fie proaspete și să nu producă un miros înțepător. Totodată, florile oferite trebuie să fie în număr par.

Culorile florilor din aranjamente au și ele semnificații aparte. Dacă roșul este asociat cu dragostea, puterea și respectul, albastrul reprezintă tristețe și pace, iar albul eleganța și puritatea.

Flori potrivite pentru buchete sau aranjamente florale la priveghi sau înmormântare

De obicei, pentru aranjamente florale, indiferent dacă vorbim de buchete sau coroane, se folosesc flori precum garoafe, trandafiri, gladiole, crini, crizanteme, orhidee, margarete, gerbera, cale, mini gerbera, mini roze, frezii sau anturium, în diferite combinații de plante și culori.

Garoafele sunt cele mai întâlnite flori în buchetele sau coroanele aduse la priveghi sau înmormântări. Garoafele albe semnifică puritatea, cele roșii afecțiunea, iar cele galbene prietenia. Aceste flori mai au avantajele că sunt destul de rezistente, au un preț scăzut, au un aspect sobru și sunt disponibile în multe culori. 

Trandafirii sunt și ei foarte folosiți în buchete sau coroane de flori. Trandafirul este o floare nobilă și frumoasă, iar aranjamentele florale realizate in ei sunt impunătoare. La fel ca și în cazul garoafelor, trandafirii roșii reprezintă dragostea, iar cei albi puritatea și inocența.

Gerberele sunt un simbol al dragostei față de cei plecați dintre noi, calele reprezintă renașterea, iar margaretele reprezintă pacea. 

Există multiple opțiuni legate de florile folosite în buchete sau coroane pentru priveghi sau înmormântare, în funcție de buget.

Scroll to Top