Mormant in cimitir

Ce se scrie pe crucea mortului și ce înseamnă mențiunea INRI

Când are loc decesul unui om, crucea de lemn care îi va sta la căpătâi conține numele lui, data nașterii și data morții, alături de mențiunea INRI.

Apoi, monumentul funerar care va urma la locul de veci, pe lângă nume, data nașterii și data morții,, poate avea și imagini, o descriere a celui plecat dintre cei vii și acrostihul biblic INRI, pe care îl vom explica mai jos.

Aceste detalii, ce vor fi afișate pe crucea definitivă, stau la alegerea familiei, dar există o serie de recomandări. O parte dintre ele vor veni din partea firmelor de servicii funerare.

Este opțiunea fiecăruia, iar în funcție de dimensiunea monumentului funerar pot fi scrise multe lucruri despre cel decedat. Cu toate acestea, de cele mai multe ori se alege un mesaj scurt și cuprinzător, care să îl caracterizeze cel mai bine pe cel căruia îi este adresat.

Neapărat pe monument vor fi păstrate ziua, luna și anul nașterii celui decedat, precum și ziua, luna și anul morții. Uneori se atașează și o fotografie a celui decedat.

Mesajele de pe cruce, o alegere personală

Pe lângă datele personale de mai sus, când vine vorba de adăugarea unui mesaj pe cruce, familia știe care este cea mai potrivită opțiune.

Desigur, poate fi vorba de o scurtă descriere a personalității sau o enumerare a rolurilor avute de-a lungul vieții sale (frate/soră, soț/soție, bunic/bunică).

Cu toate acestea, mesajele de pe cruce nu trebuie neapărat să fie descrieri clare ale celui decedat. Însemnătatea unei mesaj este uneori cunoscută sau înțeleasă doar de familie sau cei apropiați.

Poate fi un vers dintr-o strofă de poezie, o propoziție cheie care să descrie viața celui decedat, un citat preferat al acestuia.

Ce înseamnă mențiunea INRI pe cruce

În parea superioară a crucii putem vedea mențiunea INRI, însă puțini oameni știu cu adevărat ce înseamnă acest grup de litere sau care este însemnătatea lui.

În primul rând, trebuie spus că INRI este un acrostih, adică o formă de scriere cu mesaj ascuns care provine din antichitatea greco-romană. Într-un acrostih, primul cuvânt, silabă sau o literă din prima coloană sau dintr-o linie de text indică un mesaj sau o propoziție.

Spre deosebire de acronim, care este o formă de abreviere, acrostihul poate forma o propoziție sau poezie.

După caz, acrostihul se poate citi pe verticală, de sus în jos, sau pe orizontală, de la stânga la dreapta.

În acest caz, mesajul INRI este un acrostih biblic și se traduce în felul următor: „Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum” / „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor (INRI)”.

Mesajul INRI apare în Biblie (Noul Testament) și a fost scris pe crucea pe care a fost răstignit Hristos la ordinul lui Pilat din Pont.

Mențiunea INRI apare în Noul Testament, Evanghelia după Sf. Ioan (19,19): „Pilat a scris o însemnare, pe care a pus-o deasupra crucii, și era scris: Iisus din Nazaret, Regele Iudeilor.” (expresia latină: Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum). Mesajul era scris în latină, ebraică și greacă.

Bisericile Catolică și Ortodoxă Română din România și din Republica Moldova utilizează INRI, iar prescutarea din română e la fel ca în latină. La greci este I.N.B.I., iar la slavi I.H.Ц.I.

Scroll to Top