Coroana funerara servicii inmormantare

Coroane funerare: de unde a pornit obiceiul în România, ce reprezintă şi cum se alege coroana potrivită

Coroanele funerare se întâlnesc și la aceste vremuri la majoritatea înmormântărilor, ele fiind o modalitate obişnuită prin care familia şi apropiaţii celui decedat îşi manifestă regretul şi îşi iau la revedere. Chiar dacă astăzi fac parte din obiceiurile uzuale ale serviciilor funerare, lucrurile nu au stat întotdeauna în acest fel.

Obiceiul aşezării de coroane funerare, unele cu mesaje la adresa celui decedat, este relativ nou faţă de celelalte tradiţii din România, având doar puţin peste 100 de ani pe plan local.

Un lucru important de reţinut este că aceste coroane funerare realizate din flori sunt utilizate în ceremoniile de înmormântare din mai multe religii, diferenţa constând în semnificația transmisă de flori folosite.

De unde a pornit obiceiul coroanelor funerare?

coroane funerare
Sursa: Unsplash.com

Acest obicei a apărut undeva la începutul secolului trecut şi era iniţial destinat eroilor naţionali, precum și a soldaţilor morţi pe front. Primele coroane erau realizate din diverse flori, pe un cadru de brad. Secolul trecut fiind marcat de două războaie mondiale, acest obicei a prins amploare, numărul celor căzuţi în luptă şi înmormântaţi cu onoruri fiind foarte mare.

Treptat, obiceiul aşezării de coroane funerare a migrat către personalităţi importante ale vremurilor, înainte să ajungă să fie prezent la înmormântarea tuturor oamenilor. În acelaşi timp, coroanele funerare, alături de prezenţa unui număr mare de oameni, au dat înmormântărilor o anume prestanţă.

Odată început acest obicei, el a evoluat constant pe plan local, iar în ziua de azi îl găsim practicat în România la nivel naţional. Coroanele funerare au rolul de a transmite lumii pierderea unui om, dar şi preţuirea de care acesta s-a bucurat din partea celor cu care a interacţionat.

Obiceiul coroanei funerare din ziua de astăzi, indiferent dacă vorbim de zona urbană sau rurală, se trage din obiceiul vechi al bradului funerar, care se practica la noi în ţară în mediul rural.

Acesta consta într-un brad, sau alt tip de copac (uneori doar o creangă), împodobit cu diferite flori, fructe sau bunătăți dulci, fiind apoi așezat în curtea celui decedat. Bradul era purtat apoi în fruntea cortegiului funerar.

Obiceiul acesta putea să prezinte mici diferenţe în funcţie de zona geografică.

Ce semnificaţie au coroanele funerare?

semnificația florilor
Sursa: Pxhere.com

Coroanele funerare le arată celor îndureraţi regretul celui care o oferă pentru pierderea lor, însă, mai mult, ele au şi o semnificaţie spirituală. Bradul este folosit pentru coroane funerare întrucât reprezintă “viaţa veşnică”, el fiind verde tot timpul anului. În acelaşi timp, florile transmit mesaje individuale, indiferent dacă este vorba despre respect familial, dragoste, prietenie pierdută sau preţuirea celui decedat. În timp ce bradul este considerat etern, florile, prin faptul că pier după un interval de timp, sunt asociate cu viaţa omului. Mesajele înscrise pe paglicile care brăzdează coroana funerară, indiferent care ar fi ele, încearcă să sintetizeze în câteva cuvinte durerea şi ce a înseamnat cel decedat pentru cel care oferă coroana. Firmele de pompe funebre folosesc mesaje de tipul:

 • Nu te vom uita niciodată”,
 • Sincere condoleanţe”,
 • Regrete eterne”,
 • Vei rămâne veşnic în amintirea noastră”;
 • Un ultim omagiu unui om deosebit”.

În acelaşi timp, fiecare poate compune propriul mesaj pentru coroana funerară sau poate apela la casele funerare pentru mesaje personalizate.

Florile din coroane funerare şi însemnătatea lor

coroane funerare din garoafe
Sursa: Freepik.com

Coroanele funerare pot fi realizate din numeroase flori şi cetină de brad. Uneori sunt folosite şi flori artificiale fără a include și cetina de brad. Cele mai folosite flori pentru coroanele funerare sunt următoarele:

 • trandafirul;
 • crinul;
 • garoafa;
 • crizantema;
 • orhideea;
 • gerbera;
 • irisul sau gladiola.

Tipul de floare folosită influenţează costul unei coroane, ulterior şi preţul unui pachet funerar. Totodată, se folosesc cu preponderenţă anumite flori pentru bărbaţi sau femei. Un aspect de luat în calcul în alegerea unei coroane funerare este şi vârsta celui decedat. De cele mai multe ori, casele funerare pot oferi consiliere clienţilor, astfel încât aceştia să se fie siguri de alegerea făcută. Spre exemplu, trandafirii, crinii, orhideele (flori de culoare deschisă), sunt de preferat să fie alese în cazul unei persoane în vârstă. În acelaşi timp, trandafirii (roşii sau galbeni), garoafele, irişii sau bujorii pot fi flori mai potrivite în cazul unui tânăr.

Trandafirii albi semnifică puritatea, iar cei roşii dragostea. Se consideră că trandafirii galbeni semnifică prietenia. Crinii sunt priviți ca flori regale şi sunt des întâlniți la persoanele care au ocupat o poziţie socială înaltă. Garoafele şi crizantemele reprezintă sinceritatea şi sunt florile cel mai des întâlnite în coroanele funerare. Totodată, coroanele funerare pot avea diferite forme şi dimensiuni. Se pot regăsi sub formă clasică, de lacrimă, sau formă de cruce, formă de cerc sau pot fi susţinute de un suport.

Când se îndepărtează coroanele de pe mormânt?

coroane funerare
Sursa: Unsplash.com

În religia ortodoxă, coroanele funerare se îndepărtează de pe mormânt la 40 de zile de la înmormântare, odată cu primul parastas mare, când se vizitează şi mormântul. Coroanele se vor comporta diferit în funcţie de anotimpul când are loc înmormântarea. Vara se pot usca în 2 săptămâni din cauza temperaturilor. În sezonul rece rezistă şi 5-6 săptămâni datorită temperaturii scăzute şi umezelii.

În mod normal, îngrijirea mormântului este un semn de respect pentru cel decedat. Totodată transmite şi mesajul că acesta nu a fost uitat, fiind dovada dragostei și al recunoștinței față de acesta.

Se pot depune coroane funerare şi la parastas?

coroane funerare
Sursa: Pxhere.com

Slujba periodică realizată în memoria celor decedaţi poartă denumirea de parastas. De obicei, se oferă o masă celor nevoiaşi, în special în perioada sărbătorilor. Pentru sufletul celui decedat se împart diferite alimente şi pachete cu diverse preparate. În cultul ortodox, coroanele funerare pot fi depuse şi cu ocazia parastastului. Astfel, se aduce un omagiu celui plecat dintre noi şi se arată că el nu a fost uitat. De obicei, coroanele depuse cu ocazia parastasului sunt mai discrete, însă se pot depune şi coroane mai complexe şi de dimensiuni mari.

Scroll to Top