Ajutorul de Deces si Inmormantare: Cat este si cum poti beneficia de el in 2020

Ajutorul de Deces si Inmormantare: Cat este si cum poti beneficia de el in 2020

Planificarea funerară este un proces emoțional și adesea costisitor, care este înconjurat de foarte multe momente de incertitudine. Deși cel mai bine este să discutați dorințele de sfârșit de viață cu cei dragi înainte de momentul în care aceasta se apropie, multe persoane se îndepărtează de această conversație dificilă sau nu au niciodată șansa de a o avea deloc. Fără îndrumări, opțiunile și informațiile din jurul înmormântărilor și îngropării pot deveni rapid copleșitoare într-o perioadă de încercare.

Există bineînțeles o serie de bunuri, servicii și logistică, care sunt adesea incluse într-un serviciu de înmormântare și / sau pomenire tradițională. Multe dintre aceste articole pot fi aranjate și chiar plătite pentru moarte înainte de moarte, diminuând încordarea pe membrii familiei îndurerate. Cu toate acestea, alte articole nu pot fi pre-aranjate și pot fi văzute numai în urma trecerii persoanei iubite. 

Pregătirea în avans pentru înmormântare

Dacă o persoană iubită a pregătit sau a plătit în prealabil aranjamentele sale funerare, este important să localizați aceste informații și să contactați casa funerară cu care au lucrat. Acest lucru va salva familia să nu fie nevoită să abordeze multe dintre următoarele elemente (pentru că au fost deja luate decizii) și poate avea un impact semnificativ asupra costurilor serviciilor funerare.

Oricine poate fi nepregătit din punct de vedere financiar

Ce spune Legea privind ajutorul de inmormantare?

Din păcate, decesul unei persoane dragi sau apropiate poate fi pentru mulți un eveniment ce îi poate lua prin surprindere, care nu a fost prevăzut înainte. Fiind un moment neprevăzut este destul de probabil ca familia decedatului sau apropiații acestuia să fie luați prin surprindere și din punct de vedere financiar. De aceea persoanele asigurate precum și pensionarii pot beneficia de un ajutor de deces care se referă la o anumită sumă de bani ce provine din bugetul de asigurări sociale. 

Ce spune Legea privind ajutorul de inmormantare?

Anul 2020 a venit cu vești bune din acest punct de vedere deoarece legea nr. 6/2020 care a intrat deja în vigoare și poate fi aplicată menționează o majorare a sumei pentru ajutorul de deces acordat celor care se califică pentru aceasta. Dacă anul trecut ajutorul pentru deces primit de toți cei aflați în situația în care să aibă nevoie de el era de 5 163, în anul 2020 acesta ajunge la suma de 5 429 de lei pentru pensionari. 

Cui poate fi acordat ajutorul de deces?

Ajutorul de înmormântare poate fi solicitat și acordat oricărui membru de familie care legitimează gradul de rudenie pe care îl are. Conform legii intrate în vigoare de curând, ajutorul acesta poate intra în posesia solicitantului la doar 3 zile lucrătoare de la depunerea actelor. Persoana care solicită acest ajutor, îl va primi sub formă de numerar, iar suma nu este rambursabilă. De asemenea, confirmarea pentru primirea ajutorului va veni odată cu dovedirea cheltuirii unei anumite sume de bani în vederea înmormântării. Astfel este foarte bine de rețiunt că pentru orice obiect funerar achiziționat precum și pentru serviciile fuenerare alese este obligatoriu să fie oferite bon fiscal sau factură. 

Pentru Servicii Funerare Complete de la Funerare Ghica

CONTACTATI-NE

Actele necesare pentru obținerea ajutorului de înmormântare

Pentru solicitarea ajutorului de înmormântare de către persoana ce îndeplinește un anumit grad de rudenie cu decedatul, acesta este nevoit să depună o serie de documente la Casa de Pensii pentru a putea fi verificate și aprobate.

Printre documentele din listă se încadrează cererea tip, care este obținută de la sediul Casei de Pensii și completată la momentul depunerii actelor, certificatul care atestă starea civilă prin care să poată fi atestat gradul de rudenie, actul de identitate în original și copie a solicitanului, dovada prin care au fost achitate anumite cheltuieli în ceea ce privește decesul, act medical emis de către medical expert din cadrul organizației de asigurări sociale pentru copiii inapți de peste 18 ani prin care se atestă boala sau afecțiunea avută. De asemenea este nevoie și de certicicatul de deces al persoanei în cauză. Acesta poate fi obținut anterior depunerii actelor pentru obținerea ajutorului de înmormântare în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor la maxim 3 zile de la data constatării decesului. 

Ajutorul de Deces in alte tari din Europa

Similar cu situația României prin care este acordat ajutorul de înmormântare, guvernul Marii Britanii alocă un fond de aproximativ £1,400 pentru persoanele care aplică în vederea obținerii acestuia. De asemenea, guverul specifică și un ajutor pentru femeile rămase văduve în urma decesului soțului. 

Important de menționat este și faptul că în cazul în care persoana decedată nu este sigurată sau pensionară, ajutorul va fi primit de către membrul familiei asigurat sau pensionar. În acest caz, suma de bani va fi redusă la jumătate, aceasta fiind de 1 566 de lei. 

Cine se califică în descrierea de membru al familiei?

Conform Casei de Asigurări Sociale, sunt considerați membrii familiei în primul rând soțul sau soția persoanei decedate. De asemenea copiii proprii, adoptați, aflați în plasament familial sau cei care au fost trimiși spre creștere și educare de până în 18 ani și chiar și copiii incapabili de muncă se îcadrează în această categorie. De asemenea și parinții și bunicii oricăruia dintre soți poate primi ajutorul atunci când îl solicită. 

Există și excepții prin care ajutorul de deces este plătit de către angajator și nu de către Casa de Asigurări Sociale. În această categorie se încadrează persoanele care au un contract individual de muncă, funcționarii publici, persoanele care realizează venituri de natură profesională, cadrele militare în activitate, polițiștii și funcționarii publici, precum și persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul autorității legislative, executive sau judecătorești.

Așadar, indiferent de momentul în care un astfel de eveniment neplăcut apare în viețile oamenilor, informațiile cu privire la acest tip de ajutor de deces primit de la statul român sunt esențiale și bune de urmat.

Scroll to Top